Edukacioni centar

Roštiljijada

Ovaj projekat se kofinansira od strane Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

Ova manifestacija predstavlja jedan od najvećih i najpoznatijih festivala roštilja u svetu, a tokom njenog sedmodnevnog trajanja, Leskovac postaje pravo mesto za sve gurmane koji žele da probaju pravi leskovački roštilj.

Roštiljijada se održava svake godine u poslednjoj nedelji avgusta i prvoj nedelji septembra, a poseti je privlači preko 500.000 ljudi iz Srbije i inostranstva. Tokom manifestacije, posetioci mogu da uživaju u različitim kulinarskim specijalitetima sa roštilja, a najpoznatiji od svih je naravno leskovački roštilj. Osim toga, na Roštiljijadi se organizuje i takmičenje u pripremanju pljeskavica, ćevapčića, uštipaka i drugih specijaliteta sa roštilja, a najbolji majstori dobijaju nagrade i priznanja za svoj rad.

Ipak, Roštiljijada nije samo kulinarstvo. Tokom sedam dana trajanja manifestacije, posetioci mogu da učestvuju u nizu zabavnih aktivnosti, koncerata, karnevala, predstava i drugih kulturnih događaja. Najveća atrakcija svake godine je takmičenje u brzom jedenju ljutih papričica i ćevapčića, koje privlači veliki broj hrabrih posetilaca.

Jedna od najvažnijih aktivnosti na Roštiljijadi je pravljenje najveće pljeskavice na svetu. Ovo takmičenje je nazvano po Novici Stankoviću Šaponji, koji je napravio najveću pljeskavicu na svetu još 1987. godine. Danas, ovo takmičenje privlači veliki broj posetilaca, a tročlani tim iz 2018. godine oborio je sopstveni rekord praveći pljeskavicu tešku 66 kilograma i 100 grama.

Roštiljijada u Leskovcu je manifestacija koja spaja kulinarsku tradiciju, zabavu i kulturu na jednom mestu. Posetite ovaj festival roštilja i osetite duh Leskovca i Srbije. Sigurni smo da ćete uživati u predivnoj atmosferi, ukusnoj hrani i sjajnom provodu.

#rostiljijada #leskovackoleto #manifestacija #sharebalakan #leskovac

Ova publikacija je napravljena uz pomoć sredstava Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija pod brojem CCI No 2014TC16I5CB007. Jedinstveno odgovorno lice za sadržaj ove publikacije je UG Edukacioni Centar i ni na koji način ne može biti tumačen kao stav Evropske unije ili Upravljačkog tela programa.

Podelite na društvenim mrežama

Još iz kategorije blog

VR

VR je skraćenica za "virtualnu stvarnost" (engl. "virtual reality"). To je tehnologija koja omogućava stvaranje simulirane stvarnosti, odnosno okruženja koje
VR (Virtualna stvarnost) je tehnologija koja omogućava korisnicima da dožive virtuelno okruženje koje simulira stvarni svet. U oblasti turizma, VR
Leskovačko narodno pozorište je važan faktor u očuvanju kulturnog identiteta Leskovca i predstavlja značajnu kulturnu instituciju u Srbiji. Tokom godina,