Edukacioni centar

Konjički klub Dubočica

Ovaj projekat se kofinansira od strane Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

Konjički klub Dubočica osnovan je 1933. godine u Leskovcu kao KK Dubočica. Iako su prve naznake za osnivanje kluba bile 1924. godine, klub je zvanično osnovan 1933. godine. U klubu se trenutno nalazi oko 30 prvoklasnih grla, i to kasaca.

Leskovački hipodrom, koji se nalazi u neposrednoj blizini Aerodroma Mira, jedini je hipodrom od Požarevca do makedonske granice. Hipodrom se prostire na 28 hektara površine, i prema rečima stručnjaka reč je o jednom od najboljih hipodromskih staza u Srbiji.

Tradicionalno se od 1966. godine organizuje konjička trka grada Leskovca, povodom 11. oktobra, dana oslobođenja grada.

Uprava leskovačkog kola jahača “Dubočica”, izabrana na Osnivačkom zboru 30. jula 1933. godine, brojala je 11 članova na čelu sa Mihajlom “Mikom” Maznićem, apotekarom. Jedan od najvećih uspeha postigli su Tihomir Ilić, industrijalac i Mihajlo Maznić, apotekar, poznati leskovački odgajivači sportskih grla. Oni su na konjičkim trkama u Nišu osvojili prva dva mesta.

Prve konjičke trke u Leskovcu, održane su 15. aprila 1935. godine, i pobudile su interesovanje čitave okoline tako da je broj prisutne publike bio rekordan za Leskovac do danas.

Konjički klub Dubočica je jedan od najstarijih klubova ove vrste u Srbiji i predstavlja značajno mesto za održavanje sportskih takmičenja u ovoj oblasti.

#konjickiklub #kkdubocica #jahanje #leskovac #sport #sharebalkan

Ova publikacija je napravljena uz pomoć sredstava Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija pod brojem CCI No 2014TC16I5CB007. Jedinstveno odgovorno lice za sadržaj ove publikacije je UG Edukacioni Centar i ni na koji način ne može biti tumačen kao stav Evropske unije ili Upravljačkog tela programa.

Podelite na društvenim mrežama

Još iz kategorije blog

VR

VR je skraćenica za "virtualnu stvarnost" (engl. "virtual reality"). To je tehnologija koja omogućava stvaranje simulirane stvarnosti, odnosno okruženja koje
VR (Virtualna stvarnost) je tehnologija koja omogućava korisnicima da dožive virtuelno okruženje koje simulira stvarni svet. U oblasti turizma, VR
Leskovačko narodno pozorište je važan faktor u očuvanju kulturnog identiteta Leskovca i predstavlja značajnu kulturnu instituciju u Srbiji. Tokom godina,