Edukacioni centar

Kanjon Vučjanke

Ovaj projekat se kofinansira od strane Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

Kanjon reke Vučjanke je jedna od najlepših prirodnih atrakcija Leskovačke opštine, smešten 18 km jugozapadno od Leskovca. Ovaj kanjon se prostire kroz dolinu reke Vučjanke, koja je desna pritoka reke Veternice. Kanjon počinje na nadmorskoj visini od oko 500 metara, a završava se na oko 340 metara nadmorske visine.

Kanjon je dugačak 2 km i usečen između vrhova Kitka (988 m) i Samaric (619 m). U njemu se nalaze brojni kamene lonce, vodopadi i slapovi, koji su formirani fluvijalnom erozijom. Posebnu pažnju privlače Đokini virovi, bunarasta udubljenja u stenovitom rečnom koritu koji se protežu stepenasto jedni ispod drugih, od najvećeg do najmanjeg.

Jedna od najznačajnijih kulturnih i istorijskih atrakcija ovog kanjona je Zelen Grad, koji se nalazi na litici leve obale kanjona na 150 m iznad reke. Ovaj utvrđeni grad izgrađen je u srednjem veku, a danas je u ruševnom stanju.

Na izlazu iz kanjona nalazi se hidroelektrana Vučje, koja je podignuta 1903. godine. Kanjon reke Vučjanke predstavlja turističku atrakciju koja privlači mnoge posetioce ne samo iz Leskovca i okoline, već i iz drugih delova Srbije.

#kanjonreke #vucjanka #leskovac #sharebalkan

Ova publikacija je napravljena uz pomoć sredstava Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija pod brojem CCI No 2014TC16I5CB007. Jedinstveno odgovorno lice za sadržaj ove publikacije je UG Edukacioni Centar i ni na koji način ne može biti tumačen kao stav Evropske unije ili Upravljačkog tela programa.

Podelite na društvenim mrežama

Još iz kategorije blog

VR

VR je skraćenica za "virtualnu stvarnost" (engl. "virtual reality"). To je tehnologija koja omogućava stvaranje simulirane stvarnosti, odnosno okruženja koje
VR (Virtualna stvarnost) je tehnologija koja omogućava korisnicima da dožive virtuelno okruženje koje simulira stvarni svet. U oblasti turizma, VR
Leskovačko narodno pozorište je važan faktor u očuvanju kulturnog identiteta Leskovca i predstavlja značajnu kulturnu instituciju u Srbiji. Tokom godina,