Masarikov trg 32, 16000 Leskovac edcentar@gmail.com +381 16 215 413

VIDLJIVOST I PREPOZNAVANJE OMLADINSKOG RADA

Filip Stanojević

Filip Stanojević se za omladinski rad zainteresovao u četvrtoj godini srednje škole, kada je bio učesnik obuke za vršnjačke edukatore Edukacionog centra iz Leskovca. 

U tih nekoliko dana omladinski radnici su ga “razdrmali”, izvukli iz zone komfora, naveli da preispita neke svoje stavove u koje je čvrsto verovao, da kritički razmišlja i motivisali ga da se pokrene i menja stvari na bolje u svom okruženju. 

Omladinski rad ga je pogodio kao Kupidonova strela i postao njegova ljubav na prvi pogled. Ili na prvu radionicu. 

Filip kaže da mu je učešće u programu omladinskog rada promenilo život na bolje i pružilo ono što nije imao u tom trenutku svog života. Pomoglo mu je da mnogo bolje upozna sebe, unapredi znanja i veštine, a sve je to naučio na neki za njega novi, kreativni, zanimljiv način, drugačiji od svega na šta je navikao. Naučio je da bolje raspolaže vremenom, planira na vreme svoje obaveze, prepoznaje šta je važno i bolje se organizuje. Unapredio je komunikaciju sa drugima, naučio da pažljivije sluša ljude oko sebe, da lakše izrazi svoje mišljenje i pomogne drugima da sagledaju priču iz više uglova. Imao je prilike da više puta nastupa pred drugima, pa je pobedio tremu i uvežbao da govori precizno i jasno, tako da za njega izlazak pred kamere ili veliku grupu ljudi više nije babaroga. Naučio je da ispunjava zadatke u timovima, što mu je korisno i u organizaciji ali i u porodici i sa prijateljima. Filip i dalje svakodnevno radi na sebi, a posebno se trudi da nauči da bolje upravlja konfliktima. 

Ovo iskustvo ga je motivisalo da i sam postane omladinski lider i iz te uloge organizuje programe za mlade iz Leskovca. Najviše ga čini srećnim i ispunjenim to što kroz omladinski rad motiviše i pokreće mlade da prepoznaju probleme i potrebe u Leskovcu, da sami biraju teme, predlažu aktivnosti, menjaju se i menjaju svoju zajednicu na bolje. 

Za Filipa je omladinski rad radost, zadovoljstvo, razvoj, podrška, društvo i pozitivno okruženje.

Filipovu priču ispričali Ana Pecarski i Petar Đurović.

http://www.napor.net/sajt/index.php/sr-yu/vidljivost/247-filip-stanojevic-edukacioni-centar-leskovac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 20 =